Circulair slopen van het Dijkzigt

Het circulaire gedachtengoed is niet meer weg te denken bij BOOT. De projecten worden gedaan vanuit de gedachte: hoe zorgen we ervoor dat we minder (sloop)-afval produceren en optimaal gebruik maken van bouwmaterialen die vrijkomen uit een sloopproject. BOOT is dé specialist als het gaat om circulair slopen. Hoe doen we dat? Een mooi voorbeeld is de sloop van het Dijkzigt ziekenhuis. Het Dijkzigt ziekenhuis is een onderdeel van het Erasmus MC in Rotterdam. Door de bouw van een nieuw ziekenhuis op de bestaande campus, is er in mei 2018 75.000 m2 vastgoed vrij gekomen, dat grotendeels gesloopt wordt. Hieronder valthet oude ‘Dijkzigt’ ziekenhuis. Dit gebouw wordt zoveel mogelijk ‘circulair’ gesloopt.

Contract circulair slopen
Op donderdag 27 september 2018  is door Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek en het Erasmus MC het contract getekend voor het circulair slopen van de eerste sloopfase. De eerste sloopfase  is het entreegebouw van het ziekenhuis.

BOOT is binnen dit slooptraject verantwoordelijk voor:

  • Sloopvoorbereiding
  • Advisering m.b.t. circulariteit
  • Sloopbegeleiding

Materialenpaspoort
Uniek aan dit project is dat naast de prijs ook circulariteit als selectiecriterium is gehanteerd. De vrijkomende materialen zijn opgenomen in het zogenaamde ‘materialenpaspoort’ in de database van Madaster. Het Materialenpaspoort zorgt ervoor dat eigenschappen van de vrijgekomen materialen uit het sloopproject niet verloren gaan, zodat de kans op hergebruik toeneemt. In het paspoort is opgenomen wat de kwaliteit is van de materialen, de locatie en de financiële waarde. Een deel van de materialen die vrijkomen bij de sloop van het Erasmus MC is al afgenomen door Woonstad Rotterdam voor toepassing in één van hun woonprojecten. De rest van de materialen die vrijkomen worden door de aannemer geplaatst op Insert, waardoor vraag en aanbod aan elkaar wordt gekoppeld (www.insert.nl).

Onderstaande afbeelding geeft weer wat er gesloopt wordt en wat wordt gerenoveerd. Rood is slopen en blauw is renoveren.

Klik hier voor de Algemene informatie over het sloopproject

Terug naar overzicht

Dit project in kaart

Bekijk alle projecten op de kaart

Dit project in het kort

Opdrachtgever: Erasmus MC

Uitvoering: april 2018 - december 2022

Vakgebied: Directievoering & toezicht Circulaire sloop

Contactpersoon

Ralph van Rees
Projectleider Circulaire Sloop

Tel: 0318 - 247270
Mob. tel.: 06-53351275

Ralph van Rees

Neem contact op met Ralph van Rees